Napoleon - De Mythe voorbij

Honderden originele en vaak onderschatte werken worden in indrukwekkende opstellingen getoond. Deze buitengewone werken uit privécollecties (waaronder die van Bruno Ledoux) en gerenommeerde Belgische en buitenlandse instellingen getuigen van het ongelofelijke leven van Napoleon Bonaparte. Ze bevestigen het internationale statuut van deze tentoonstelling.

Napoleon – De mythe voorbij’ komt tot stand door het werk van historici, onder leiding van professor Philippe Raxhon (Universiteit van Luik) en de steun van de Fondation Napoléon. De directeur van de Fondation, Thierry Lentz, schreef het voorwoord voor de officiële catalogus. De tentoonstelling is objectief en kritisch opgebouwd. Ze trapt niet in de val van het geïdealiseerde beeld dat door verschillende historische studies in vraag wordt gesteld.

Naast een klassiek chronologisch parcours legt de tentoonstelling in Luik het accent op een tiental thema’s om de mens, zijn leven en zijn werk beter te leren kennen. Drie grote originele decors, opmerkelijke ensceneringen, uitzonderlijke teksten, films en een viertalige audiogids zorgen voor een meeslepend en leerrijk bezoek. Als leuk extraatje is er, net zoals bij de tentoonstelling van Toetanchamon, een exclusieve Escape Game om de tentoonstelling vanuit een andere invalshoek te bekijken.

Een unieke ervaring

DEZE UNIEKE TENTOONSTELLING, NAAR AANLEIDING VAN DE TWEEHONDERDSTE VERJAARDAG VAN HET OVERLIJDEN VAN NAPOLEON, IS BEDOELD VOOR HET GROTE PUBLIEK, GEZINNEN EN SCHOLEN. HET PEDAGOGISCH MATERIAAL IS MET ZORG ONTWIKKELD EN DE AUDIOGIDSEN (GRATIS) ZIJN BESCHIKBAAR IN VIER TALEN (FRANS, NEDERLANDS, DUITS EN ENGELS).

Napoleon Bonaparte, 1ste keizer van de Fransen, zoals je hem nog nooit hebt gezien!

300 originele werken

Afkomstig van gerenommeerde Belgische (ex: KBR) en buitenlandse instellingen, maar ook van privéverzamelaars (ex: Bruno Ledoux), getuigen de vele tentoongestelde stukken van het ongelooflijke leven van Napoleon Bonaparte.

Koop uw Ticket


DE HOOFDTHEMA’S


 • EEN UNIEKE PERSOONLIJKHEID

  De ontvangstruimte van de tentoonstelling toont de levenskeuzes die van Napoleon een mythe hebben gemaakt. Een flashbackcompositie gaat dieper in op zijn verbanning naar Sint-Helena, zijn laatste jaren, zijn dood en de terugkeer van zijn assen op het schip La Belle Poule in 1840.

 • DE REVOLUTIE

  Dit thema gaat dieper in op de omstandigheden waarin Napoleon aan de macht kwam. Het einde van het Ancien Régime, de revolutie, de val van de monarchie, de Republiek en het Directoire zijn de belangrijkste thema’s die aan bod komen.

 • TIJDLIJN

  De bezoeker krijgt een overzicht van de stamboon van de toekomstige keizer en de belangrijkste gebeurtenissen in zijn korte leven (zijn eerste jaren in Corsica, zijn militaire opleiding in Brienne en vervolgens in Parijs). Het eerste van de drie grote levensechte decors, over een oppervlakte van 200 m², is een slagveld met een bivak. Het zet dit belangrijke aspect van Napoleon (met een kamp, een commandopost en de bijhorende sfeer) in de kijker.

 • HET SOLDATENLEVEN

  Naargelang de missies verschilden de uitrustingen en werden ze aangepast aan de grillen van het terrein en de af te leggen trajecten. Het leger van Napoleon was gekend voor zijn snelheid van verplaatsing.

 • GROTE SLAGEN

  Tijdens zijn militaire carrière streed Napoleon in 57 veldslagen (42 overwinningen, 11 nederlagen en 4 met een onzekere uitkomst). Tien veldslagen krijgen bijzondere aandacht: de Piramiden, Trafalgar, Austerlitz, Jena, Eylau, Friedland, Wagram, Berezina, Leipzig en Waterloo.

 • DE KRONING

  De kroning van Napoleon tot keizer, in aanwezigheid van de paus Pius VII, is het hoogtepunt van zijn macht.

 • PRACHT EN PRAAL

  Dit deel gaat dieper in op het privéleven van Napoleon en de artistieke beweging die hij creëerde. De Empirestijl gaat verder dan interieurinrichting en heeft betrekking op de architectuur, de monumenten, de kunst en de mode. Een tweede grote decor, geïnspireerd op de balzaal in de Tuilerieën, toont de pracht en praal aan het hof, de etiquette, het protocol, de toiletten en de voeding. Napoleon bezat tot 47 paleizen verdeeld over zijn grondgebied. In totaal werden er 3500 mensen te werk gesteld.

 • ZIJN MYTHE EN NALATENSCHAP

  Napoleon wou een blijvende invloed nalaten. Het schrijven van zijn memoires (‘Le Mémorial’) heeft hier zeker tot bijgedragen. Het bureau van de keizer (het derde grote levensechte decor) gaat dieper in op het burgerlijke aspect van zijn regeerperiode, met speciale aandacht voor de ‘Code Napoléon’ die voor verandering zorgde in Frankrijk en de landen waar Napoleon zijn wetboek oplegde of probeerde op te leggen. Napoleon wou een moderne staat met een strafwet, de Centrale Bank van Frankrijk, prefecturen, universiteiten, het kadaster, het Concordaat, … Het was een soort van openbare veiligheidsdictatuur die van het Consulaat het Keizerrijk maakt. De belangrijkste figuren uit de directe entourage en de economische situatie komen aan bod.

  Koop uw Ticket


  © 2019 EUROPA EXPO. ALL RIGHTS RESERVED